Wednesday, October 6, 2010

Nik Aziz Dan LKYDYMM Tuanku Ismail ketika menduduki tahta pemerintahan kerajaan negeri Kelantan berada dalam keadaan gering akibat serangan strok dan dirawat di Hospital Mount Elizabeth Singapura dari 24 Mei 2009 sehingga Mac 2010 iaitu hampir 10 bulan lamanya.


Sepanjang tempoh tersebut, tidak ada seorang pun pemimpin Pakatan Rakyat yang memerintah Kelantan termasuk Nik Aziz yang menjengok ke bawah duli Tuanku di Singapura sebagaimana adatnya terhadap raja yang memerintah dan menjadi payung negeri. Kegagalan ini menyebabkan DYMM Raja Permaisuri Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid menyuarakan kekecewaan baginda disini.


Usahlah kata nak melawat kebawah Duli Tuanku, Nik Aziz sebagai Menteri Besar kerajaan Pakatan Rakyat Kelantan memohon pula kepada Pemangku Raja Kelantan ketika itu, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra agar baginda Tuanku Ismail dibawa pulang untuk dirawat dimana-mana hospital dalam Negara kerana mungkin kerajaan Pakatan Rakyat sudah kehabisan wang untuk menampung perbelanjaan rawatan baginda di Singapura. Negeri yang kaya dengan hasil masyul buminya rupanya tidak ada duit untuk membiayai rawatan perubatan Sultan sendiri sehingga terpaksa meminta Pemangku Sultan ketika itu membawa baginda pulang.


Kini, berbeza pula keadaannya bila isteri Lim Kuan Yew, Kwa Geok Cho, 89 meninggal dunia Sabtu lepas, Nik Aziz dengan tanpa lengah menaiki pesawat pertama ke Singapura hari ini bagi melawat Lee Kuan Yew dan mendiang isterinya sekaligus. Tambah mengejutkan kita, sepatutnya Nik Aziz melawat Lee Kuan Yew yang sakit pada Sabtu lepas tetapi ditangguhkan kerana kematian isterinya itu. Laman web lidah rasmi PAS dipetik seperti dibawah:-


SINGAPURA, 5 Okt: Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berlepas ke Singapura pagi tadi untuk menziarahi Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew.

Nik Aziz berlepas dari KLIA jam 9.45 bersama beberapa orang lagi bagi menziarahi Lee yang sedang mendapat rawatan di hospital ekoran infeksi pada paru-parunya selepas lawatan ke Eropah baru-baru ini.

Sabtu lepas, isteri beliau Kwa Geok Cho, 89, meninggal dunia selepas sakit sejak sekian lama.


Lee yang berumur 87 tahun pada 16 September lepas hingga kini belum memberikan sebarang ulasan media mengenai kematian isterinya itu. Lawatan Nik Aziz ini dikira kunjungan balas beliau kepada pemimpin utama Singapura itu selepas kunjungan Lee Kuan Yew ke Kota Bharu beberapa tahun lalu.


Beliau yang sepatutnya berlepas ke Singapura Sabtu lepas terpaksa menangguhkan kunjungannya itu ke hari ini selepas kematian isteri Lee pada hari tersebut. Wartawan Harakahdaily, Nazri Abdullah yang turut bersama dalam rombongan Nik Aziz ini akan membuat laporan penuh mengenai kunjungan bersejarah ini selepas ini.


Walaupun kita kagum dengan sikap pro-aktif Nik Aziz dalam hal Lee Kuan Yew ini tetapi penulis rasa wajib dipersoalkan, siapa Lee Kuan Yew dan siapa Tuanku Ismail di mata Nik Aziz? Bukankah sepanjang tempoh baginda gering dan dirawat di Singapura, Sultan Ismail masih lagi Sultan Kelantan yang mengetuai semua jajahan takluk negeri Kelantan? Kenapa keprihatinan yang sama tidak ditunjukkan kepada Sultan sendiri sepanjang tempoh baginda gering? Bukan seminggu dua baginda berada di Singapura tetapi hampir 10 bulan dan sepanjang tempoh tersebut tidak sekalipun Nik Aziz melawat baginda di sana. Tetapi bila Lee Kuan Yew sakit dan isterinya meninggal dunia, bukan main cepat lagi Nik Aziz menguruskan perjalanannya untuk melawat!! Harakah menyifatkannya sebagai bersejarah, kami para penyokong BN juga sama menyifatkannya sebagai bersejarah juga, mana tidaknya, Sultan sendiri sakit tak sibuk nak melawat tapi bila isteri pemimpin Singapura meninggal, boleh pulak pergi melawat!!


Nak lagi tambah menarik, Nik Aziz bukan pergi seorang tetapi dengan rombongan dan turut disertai wartawan Harakah.


Satu ketika blogger kickdafella pernah mendedahkan disini tentang syarikat-syarikat pembalakkan yang mendapat konsesi balak di Kelantan. Yang kita nampak pada awalnya semua syarikat yang dapat konsesi balak dimiliki orang melayu sebelum kemudiannya ‘menarik diri’ dan digantikan dengan cina, mungkinkah cina ini adalah cina Singapura? Itu yang buat makan budi banyak sangat tu ya.


Sikap biadap Nik Aziz sebagai ketua kerajaan Pakatan Rakyat kelantan ini sekadar menyerlahkan kepada umum bahawa semua urutan peristiwa berkaitan mantan Sultan Kelantan sebelum ini adalah disengajakan oleh sebab agenda tertentu yang hanya menunggu masa untuk terdedah.


Jika ada pun selepas ini mana-mana pemimpin negara yang melawat mendiang isteri Lee Kuan Yew, itu adalah atas hubungan kerajaan dengan kerajaan dan penulis yakin pemimpin BN ini tidak pula mengabaikan raja sendiri seperti yang ditunjukkan Nik Aziz sekarang. Jadi usahlah diputar belitkan lawatan itu kerana situasi dan keadaannya berbeza sekali. Peringatan awal ini kita berikan sebab memang sudah menjadi trade mark pemimpin Pakatan Rakyat di seluruh negara untuk menuding ke arah pemimpin UMNO dan BN atas kesalahan yang mereka cipta sendiri.


sumber : http://www.mykmu.net/?p=2629

No comments:

Post a Comment